Költészet minden téren – Vas megyében

A Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programja (KFKP) immár 140 vasi kistelepülésen biztosítja a közművelődési szakembereket, akik a húsvéti programözön után alig egy héttel a Költészet napjára szervezett közösségi felhívásokkal aktivizálták a falvak lakosait.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük.  Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal tisztelegnek a magyar líra előtt. A pandémia ellenére Vas megyében számtalan kreatív akcióval készültek a közművelődési asszisztensek a jeles napra.

Nemesbődön Simon Ádám közművelődési asszisztens ötlete nyomán már április elején elkezdődött a Költészet napi készülődés. Örkény István születésének április 5-i évfordulójához kapcsolódva a falu tíz frekventált pontján az író híres Egyperces novelláiból olvashattak válogatást az arra járók. Április 11-én szintén egy évforduló adta a közösségi kezdeményezés alapját, hiszen április 10-én ünnepeltük Arany János: Családi kör című költeményének „születésnapját”. A közösségi színtér bejáratán a kinyomtatott versszakokat az odaérkező családok sorrendbe rakták, majd az eredményről szelfit készítettek, amit megosztották a falu közösségi oldalán.

Nemesládonyban a buszmegállónál található két fa változott át „versfává”. Kortárs és klasszikus költők verseit olvashatják a falubeliek, a buszra várakozók. Ohr Brigitta közművelődési asszisztens elmondta, hogy az ehhez kapcsolódó online akcióban a helyiek kedvenc verseiket posztolhatták ki, és a legtöbb lájkot kapott költemény a falutól az „Év verse” címet érdemelte ki. A hosszú távú tervek között szerepel, hogy minden évben kiválasztják majd az „Év versét”, amelyből egy folyamatosan, évről-évre bővülő verses füzetet készítenek.

Szemenyén József Attila költeményeket találhattak a felhívásra jelentkező családok a postaládájukban, melyeknek hiányzó részeit kellett kipótolniuk. Kámi Edit közművelődési asszisztens a helyesen megoldott feladatlapokat összegyűjtötte, és a falu hirdetőtáblájára kihelyezte, így mindenki láthatja, hogy mely versek vettek részt az interaktív irodalmi akcióban.

Szalafőn Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét választották a megemlékezésre. A község futballpályáján a résztvevők magasba tartották a vers részleteit, majd drónfotót készítettek, melyen jól kiolvasható József Attila születésének dátuma, 1905. A szabadtéri akciót a járványügyi intézkedéseket figyelembe véve szervezték meg. A nap további részében volt lehetőség verseket olvasni, könyvet cserélni, örökbe fogadni, szavalni. Közben verseket, megzenésített költeményeket hallgathattak. Németh-Markó Viktória közművelődési asszisztens az is elmesélte, hogy a programra a szalafői és a szattai lakosok is ellátogattak.

Költészet napja alkalmából kicsit rendhagyó programot találtak ki Tanakajdon, melyben a lakosok aktívan részt tudtak venni. Igyekeztek a különböző korosztályokat saját “nyelvükön” megszólítani, közelebb hozni a versek világához és nagy költőink személyéhez.

A településen a főút mellett található egy kerékpáros pihenő, mely erre a pár napra a “Rímes pihenő” nevet viselte.

A pihenőn belül több, elkülönülő helyszínt alakítottak ki, ahol el lehetett mélyedni egy-egy vers rímei közt, de különböző feladatok is várták az érdeklődőket, például a legkisebbekre is gondolva gyerekversekkel tarkított színezősarkot alakítottak ki, egy másik asztalnál pedig a fiatalok, QR kódok alapján (telefonnal, kód olvasó és google térkép segítségével) kereshették meg, hogy Vas megyében hol találhatók híres költők emlékhelyei, amely így akár egy irodalmi útvonalnak is megállja a helyét. Borosné Odor Andrea közművelődési szakember úgy látta, hogy az új kezdeményezés nagy sikert aratott a lakosság körében.

Kovács Magdolna

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print