Településünk bemutatása

Településünk mindössze 1 kilométer hosszú egyetlen utcáján végig menve, a falu határában, több száz éves védett tölgyfák jelentenek rendkívüli természeti értéket.

Megtalálható itt minden, ami a turisták számára érdekes lehet: a csend, a béke, a nyugalom, a vadlesek, vendégházak. A környék erdői remek élőhelyet kínálnak a vadon élő állatok számára, rendkívül sok a szarvas és az őz. Alkonyatkor- pirkadatkor megcsodálhatók szerte a réteken. Szatta a „nyugalom szigete” zajtól és forgalomtól mentes alig 70 lelkes kicsiny település. Itt lelassul az élet, abból a nagyon erős ritmusból, amiben, ma az ember él, át tud váltani egy sokkal élhetőbb ritmusra, arra a fajta nyugalomra, ami itt egyszerűen adja magát.

Szatta az itt élők számára az Őrség legszebb, legkedvesebb falucskája. Tipikus kis falu, mára a többi őrségi település gondjaival küzd: a kiszámíthatatlan jövővel és az ebből adódó elvándorlással. Mégsem panaszkodik senki sem, csupa mosolygós ember él itt. Maga a falu is reményteljes képet nyújt: bármerre tekintünk mindenütt az épülés, szépülés jeleit, a gondoskodást, a szülőföld szeretetének ezer apró jelét látjuk.

2000- ben a Millenium évében a falu lakossága megválasztotta a település szimbólumának, a Túlélés fáját. Mely megtestesíti az összefogást, hiszen olyan kicsik vagyunk, hogy számunkra a túlélés a közösség erejében rejlik.

Azon kevés települések közé tartozunk, ahol még él a kaláka hagyománya, az itt élő emberek mindig, mindenkor önzetlenül segítik egymást.

1990-ben a rendszerváltáskor a mi kis falunk, ahogy az ország többi települése is megkapta az önállóságot, önkormányzati rendszer alakult ki. Ekkor látható fejlődésnek indult a település. Ebben az időben még vezetékes ivóvizünk sem volt, a lakosság vízhasználatát a kertekben lévő kerekes kutak biztosították. Az önkormányzat megalakulása után első megoldandó feladatnak az ivóvíz hálózat kiépítését tartotta. Ez a beruházás életszerűvé tette a közintézmények felújítását is.

Egyutcás településünk középpontjában kapott helyet minden, ami fontos. Faluházunk megépítése után háborús emlékművet és ökumenikus imaházat avattunk. Felújításra került az orvosi rendelő is. A 2000-es évek elejétől falugondnoki szolgálat segíti az itt élők hétköznapjait. Ha szükséges boltba, piacra, orvoshoz viszi az itt élőket. Ezeknek az éveknek is szerves részét képezték a társadalmi munkák. A Faluház mellett társadalmi munkából épült meg a falugondnoki autó garázsa, a faház, a szabadtéri színpad és egy napkollektoros gyümölcsaszaló is. A közterületek és a Faluház parkosítása is az összefogás eredménye.

2012 nyarán ismét összefogott a település és épített egy közös szabadtéri kemencét.

Kemence Ünnep:

A falu túlélése szempontjából nagyon lényeges az összetartás, a közösségnek építése. Talán már nem is az építés a lényeg, hanem a már meglévő közösség aktívan tartása. Ezt szimbolizálja a kemencénk is. A lakosság minden év szeptemberében vendégül hívja a családokat, barátokat, ismerősöket, hogy együtt ünnepelhessenek. Ilyenkor a település lakossága megháromszorozódik, hiszen a gasztronómiai kavalkád mellett ügyességi versenyek és nívós kulturális programok köszöntik a jelenlévőket. A rendezvényeken a meghívott vendégek mellett a falu összlakossága a legkisebbtől a legidősebbekig részt vesz.