Az összetartásról szólt az ünnep Vas megyében

Március 15-e alkalmából ünnepi díszbe öltöztették az utcákat és a szíveket Vas megye 137 településén a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programjában résztvevő közművelődési asszisztensek. A járványhelyzetben a még erősebb összefogásra, a hősökre való emlékezésre hívták a helyi közösségeket.

Ha Szombathelyről egy képzeletbeli távcsövön keresztül pásztázta 2021. március 15-én valaki a megyét, sorra nemzeti szín lobogók, kézzel festett zászlócskák, óriási és parányi kokárdák, s kerítésekre fűzött piros-fehér-zöld szalagok kerültek a látóterébe. A Vas Megyei Igazgatóság valamennyi munkatársa szervezkedett már hetekkel az ünnep előtt, hogy a szebb jövőt hozó új tavaszban hívő elődök nyomán napsütést varázsoljon a borongós lelkekbe.

A velemi Hősök Kapujától Mesterháza temetőjéig, a közösségi színterek üveg felületei Rumtól Nickig, a hirdetőtáblák Kenyeritől Katafáig, a buszmegállók Vassuránytól Pecölig pompáztak a gyermekek zászlóitól, helyi költők szabadságharcra emlékező verseitől, 1848-at idéző fotóktól. Ostffyasszonyfától Nemesbődig saját ablakaikat, portáikat; míg Kámban a falu központi parkját díszítették a helyiek kokárdákkal, nemzetiszín füzérekkel. Tanakajdon mécsesekkel emlékeztek, Szattán, Nagyrákoson és Szalafőn közösen készített plakátokkal, Kemeneskápolnán a Pilvax Kávéházzá vált a buszmegálló, Sében a huszárok pihenőhelyévé a kocsma előtti tér. Emblematikus helyeket kerestek fel a sárváriak városi séta keretében. Kenézben minden kerítésre piros-fehér-zöld szalag került, míg Meszlenben „kicsi huszár”-díszlet mögött fotózkodhattak a legkisebbek.

A vasi települések honlapjain, közösségi oldalain is nyüzsgés volt az ünnep kapcsán, hiszen az igazgatóság munkatársai felkutatták a helyi tehetségeket, akik szavaltak, énekeltek; de régi felvételekből is készült összeállítás, kvíz és rajzverseny is nyújtott elfoglaltságot Szergénytől Nemesládonyig az online térben szörfölőknek.

Bár a kedvezőtlen körülmények keretet szabtak az ünneplésnek, a közművelődési asszisztensek, a települések lámpásai mégis mindenhol gondoskodtak a közösségi értékteremtésről.

Éles Krisztina

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print