Viharos jókedv az Őrségben: mangalicák, olajütés, kóstoló és traktorozás – fotógaléria

Bár háromszor is lecsapott a vihar szombaton az Őrségre, ez nem akadályozhatta meg, hogy egy csapat gyerek és felnőtt igazán jól érezze magát.

A közösségi kezdeményezésekre, a közösség megtartó erejére hívta fel a figyelmet a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat. Ezúttal a tavalyi eredményeket felülmúlva, az ország 300 településéről 400 programszervező – köztük számos kulturális intézmény, önkormányzat és civil szervezet – csaknem 700 programmal csatlakozott a sorozathoz. A programok kétharmada online, egyharmada szabad téren valósult meg. Szombaton szabad téri program volt az Őrségben is.

A Szalafőről indult túra a Pityerszeren és Őriszentpéteren át Nagyrákosra vezetett, nem várt kalandok közepette. Délután két órakor majdnem negyvenen gyűltek össze a szalafői Életfánál, többségében őrségi családok, de elvétve akadt egy-egy szombathelyi, fővárosi érdeklődő is. A program szervezője, Németh-Markó Viki egy gyors eligazítás után már vezette is a csoportot a mangalicafarmra, ami bizony még a legtöbb helybéli számára is ismeretlen volt.Képgaléria: Közösségek hete: kirándulás az Őrségben

A párperces séta végén mangalicazsírral kent kenyerek, némi frissítő és a farm vezetője, Batha Pál várta a csapatot. A fecskehasú mangalicák ugyan éppen sziesztájukat töltötték, nagy baj azonban nem történt, mivel nincs az a malac, amelyik ellen tudna állni a feketeárpával töltött vödör zörgésének, így aztán kisvártatva nagy csapat disznó kocogott elénk mindenfelől.

A mangalicák után a bölények voltak soron, oda viszont már nem mindenki a szokásos úton indult, a gyerekek és a bátrabb felnőttek traktor vontatta pótkocsin utazhattak a kertek alatt. A távolban ekkor már látni lehetett a Szlovénia felől érkező, nem is szürke, inkább lila felhőt, de mindenki úgy volt vele, amíg az ideér, megjárják az utat, meg aztán lehet egyszer szerencsénk is. Nem lett.

Kevéssel a cél előtt lecsapott a vihar. Egy csapat felnőtt azonnal a gyerekek mentésére sietett, sikerült is mindenkit épségben begyűjteni, és a még mindig dühödten locsogó esőben a Batha-portára szállítani. Ott aztán a rövidesen előbukkanó nap és a felkínált sütemények megtették a hatásukat, és máris izgalmas kalanddá szelídült a kiadós zuhé. Miután minden gyerek és felnőtt kipróbálta a klasszikus olajütést, vagyis pörkölhetett, keverhetett, préselhetett egyet, Őriszentpéter felé vették az irányt, ideje volt már enni egy fagyit.

Ezután Nagyrákos volt soron, ahol az Őrség mesemondója, Baksa Eszter várta a csapatot, várta azonban az eső is, ami ismételten eleredt. Ezen persze ekkor már mindenki csak nevetett, mindenesetre az állatnézegetést azért kicsit felpörgették. A tájháznál aztán még volt egy kis énekléssel egybekötött vendégség, meg persze még egy kis eső, végül este nyolc is volt már, mire mindenki elkezdett hazaszállingózni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print