Markó Sándor huszönöt éve polgármester Szattán

A Belügyminisztérium és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége diszoklevelét és emlékérmet vehettet át nemrégiben Markó Sándor Szatta polgármestere abból az alkalomból, hogy a választópolgárok bizalmából negyedszázada folyamatosan polgármesterként szolgálja a helyi közösséget. Ez adta a beszélgetésünk apropóját, amelyet a kis őrségi falucska vezetőjével folytattunk.

– Jellemzően a kis településekre, Szattán már a rendszerváltást megelőzően is komoly közösségi élet zajlott. Ennek akkoriban én is cselekvő részese voltam. Mint aktivista, úgy gondoltam, hogy polgármesterként még többet tudok tenni a településért és az itt élő emberekért. Természetesen minket is megcsapott a változás szele, vonzott az újdonság hatása, megismerni egy számunkra eddig ismeretlen területet. Ezért döntöttem úgy, hogy indulok a polgármesteri posztért. A választók bizalmat szavaztak nekem, 23 évesen a megye legfiatalabb polgármester lettem – kezdte mondandóját Markó Sándor, majd azzal folytatta, hogy az első választások idején még voltak kihívói, akikben szintén a tenni akarás vágya munkálkodott. Amikor már jöttek az eredmények, a kihívókból segítő partnerek lettek, akikkel együtt munkálkodtak a falu felemelkedése érdekében. Így a polgármesteri posztért az utóbbi választásokon már csak egyedül indult.

 – Az elmúlt 25 évben jelentős fejlődésen ment át a falu. Az 1990-es évek elején a településen még nem volt vezetékes ivóvíz. Ennek a kiépítése volt az első nagyobb feladat. A leromlott állapotú kultúrházunk helyett faluházat építettünk minden állami támogatás nélkül, saját erőből. Korszerűsítettük a közintézményeket, már a harmadik falugondnoki autót koptatjuk, háborús emlékművet és ökumenikus imaházat építettünk. Felújítottuk a ravatalozót és az orvosi rendelőt, elkészült a falu közösségi kemencéje – sorolta az elmúlt negyedszázad eredményeit a teljesség igénye nélkül a polgármester.

– Többet is lehetett volna tenni, ám az elején jól induló állami támogatás mindig kevesebb lett. Függetlenül, hogy melyik párt volt hatalmon, egyre kevesebb jutott az önkormányzatoknak. A hiányzó pénzt tapasztalattal próbáltuk meg helyettesíteni. Megvalósítandó célként lebeg előttünk a szennyvízhálózat kiépítése. Egy olyan rendszerben gondolkodunk, amely a legkevésbé terheli meg az itt élők pénztárcáját – mondta a település vezetője. Markó Sándortól megtudhattuk, hogy negyedszázada még, mint tiszteletdíjas polgármester kezdte, most már munkahelyént gondol a polgármesterségre. A változást az őrségi munkahelyhiány hozta. Folytatni addig kívánja a polgármesterséget, ameddig élvezi a választói bizalmát, és tenni tud a településért. Továbbra is azt vallja, hogy az ilyen kis lélekszámú községeknek, mint Szatta, a közösségben rejlik az ereje.

 – Évekkel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy a kistelepüléseken az összefogás és az aktív közösségi tevékenység a túlélés lehetőségei. Ezt figyelembe véve kell a jövőben munkálkodnunk – mondta a polgármester. Dr. Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége nevében megköszönte Markó Sándornak az áldozatos munkát, amelyet 25 év alatt polgármesterként települése közössége érdekében végzett. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on print