Szakmai anyagok

 1. Éghajlatváltozás

Vas megye éghajlata az országos átlaghoz képest kissé hűvösebb-borúsabb. A csapadékmennyiség viszont a megyében/régióban az éghajlatváltozás hatására jelentősebben csökkent; a hőhullámos napok száma az átlagnál enyhébben nőtt. 

(2 ábra forrása: OMSZ adatok alapján http://nimbus.elte.hu/tanszek/docs/BSc/2019_1/Szabo_David_Imre_2019.pdf )

www.masfelfok.hu 

2. Hőszigetelés

Hővezető képesség (λ, lambda): minél kisebb az érték, annál jobb hőszigetelő az adott anyag.

 Hőszigetelő anyagok:
Kőzetgyapot: λ = 0,036 W/(m*K)
Polisztirol: λ = 0,04 W/(m*K)
Grafitos polisztirol: λ = 0,031 W/(m*K)
Szalma: λ = 0,045 W/(m*K)
 

Összehasonlításképpen egyes téglák hővezető képessége:
Vályogtégla: λ = 0,7 W/(m*K)
B 30-as tégla falazat: λ = 0,6 W/(m*K)
Porotherm 38: λ = 0,226 W/(m*K)

Lakások, épületek energiatanúsítványa

Mikor? Új építésű épületek használatba vételénél, lakáseladásnál vagy 1 éven túli bérbeadás esetén kötelező a tulajdonosnak/építtetőnek/eladónak elkészíttetni. Energetikai korszerűsítési pályázatoknál is gyakran előírják, a korszerűsítés előtt és utáni állapotra, ezzel igazolható az energiamegtakarítás.


Kivel készíttethetünk tanúsítványt? Az energiatanúsítást megfelelő jogosultsággal rendelkező gépészek, építőmérnökök és építészek végezhetik. A tanúsítványok egy központi nyilvántartásba kerülnek, amely elérhető az e-építés portálon keresztül is: https://entan.e-epites.hu

 Besorolása 2016-ig egy betűvel (A-tól J-ig), 2016. január 1-től 2 betűvel jelölve. A “BB” szint az új építésű épületekre 2021-től kötelező, a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelel. Ehhez képest a legjobb “AA++”-os kategóriába sorolt épületek kevesebb mint fele annyi, a legrosszabb, “JJ” kategóriába soroltak pedig több mint ötször ennyi energiát fogyasztanak.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) felmérése alapján az átlagos magyar lakás “HH” besorolású, ami 3-4-szer több energiafogyasztást jelent, mint az új követelményszint. Az elmúlt években épült, legkésőbb idén átadott lakások jellemzően CC-sek, míg zöld hitel BB követelményszinttől indul. 

Hőszigetelés kalkulátor: https://vasarlocsapat.hu/_kalkulator/_hoszigeteles/hoszigeteles-kalkulator.shtml

ABLAKSZIGETELÉS házilag

Itt talál további információt:

https://www.facebook.com/AtalakuloKozossegek/posts/1643425775897350

3. Energiatudatos hűtés-fűtés

Kazánok

Kazán beszerzés további tanácsok:

2016-tól élő szabályozás alapján min 86% azaz kondenzációs gázkazán engedélyeztethető. A kihasználási fokot (egy átlagos időjárású évben elért tényleges, a leállási veszteségeket is tartalmazó éves hatásfok) nézzük, ne csak a névleges hatásfokot (utóbbi a teljes terhelés mellett folyamatosan működő kazánra jellemző). (A régebbi hagyományos kazánok a bevitt energia 55-75%-át hasznosítják, a modernebb kazánok hőhasznosítása már legalább 86%.)

Kazán karbantartás tanácsok:  

– Ha egy kazán több levegőt használ el, mint amennyire a tökéletes égéshez szüksége van, akkor hatásfoka akár 5-10%-kal romlik. A feleslegesen beszívott hideg levegő felmelegedve a kéményen át (hő)veszteségként távozik. 

– A fűtési rendszer portalanításával, radiátorok légtelenítésével 15%-os energiafelhasználás csökkenést is elérhetünk. Házilag: https://www.youtube.com/watch?v=aholu_CRs1k

Hőszivattyúk

https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/tudnivalok/enegiahatekonysag/hoszivattyu
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C5%91szivatty%C3%BA
https://www.rifeng-hoszivattyu.hu/hoszivattyu-tipusok

Levegő-víz hőszivattyú vagy más néven levegős hőszivattyú: 

 Levegőből nyeri ki az energiát (némi villamosenergia kell a működéséhez) és az energiával vizet melegít (hőenergia). Az ilyen hőszivattyú a levegőt beszívja majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe. Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete annál kevesebb hőenergia hasznosítható belőle. A COP teljesítménye kisebb, mint a víz-víz és föld-víz hőszivattyúké. 

Előnyei: bárhova és egyszerűen-gyorsan telepíthető; kis helyigényű, a legolcsóbb hőszivattyú-típus. Könnyen illeszthető már meglevő fűtési rendszerhez.

Hátrányai: a külső hőmérséklettől függ a teljesítménye; alternatív fűtési rendszert igényelhet.

4. Fatüzelés

Miért energiapazarló és szennyező nedves fával fűteni?

A frissen kivágott fa 40-50% vizet tartalmaz. Égetésekor a víz elpárologtatása elnyeli a benne lévő energia felét. A víz lecsapódik a kéményben, oldja a füstgázokat és az így keletkező savak tönkreteszik az egész fűtési rendszerünket, és a kéményt. 

Szilárd tüzelésű kazánok – szigorúbb szabályozás:

2020-tól szigorodnak a legfeljebb 500 kW mért hőteljesítményű központi fűtést kiszolgáló szilárd tüzelésű kazánok, 2022-től a legfeljebb 50 kW névleges hőteljesítményű egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezésére vonatkozó forgalombahozatali és használatbavételi követelmények is. 

Ennek értelmében a nyitott égésterű, szilárd tüzelésű egyedi helyiségfűtő berendezések szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 30%-nál kisebb, zárt égésterű berendezések szezonális helyiségfűtési hatásfoka nem lehet 65%-nál, pellettel működő berendezések esetén 79%-nál kisebb.

Az új rendelet szigorú követelményeket támaszt a kibocsátott por (PM-kibocsátás) mennyiségére, a kibocsátott gáznemű szerves vegyületek mennyiségére, a kibocsátott szén-monoxid mennyiségére és a kibocsátott nitrogén-oxidok mennyiségére is. Nyitott égésterű berendezések esetén a PM kibocsátás 50mg/m3-nél, zárt égésterű berendezések esetén 40 mg/m3-nél, pelletté préselt faanyaggal működő egyedi helyiségfűtő berendezéssek esetén 20 mg/m3-nél nem lehet nagyobb.  Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak ún. öko-tűzterek lesznek engedélyezhetőek 2020-tól központi fűtést kiszolgáló kazánok, 2022-től egyedi helyiségfűtő berendezések esetén. 

Fűts okosan: A környezetbarát tüzelés 10 parancsolata

 1. Fűtési és meleg víz előállítási igényemnek és lehetőségimnek megfelelő, a lehető legkörnyezetbarátabb tüzelőberendezést telepítem otthonomba.
   
 2. A tüzelőberendezést és a hozzá tartozó kéményrendszert szakember segítségével helyezem üzembe.
   
 3. Felelős erdőgazdálkodásból származó tűzifát vásárolok.
   
 4. A tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítom legalább 12 hónapig.
   
 5. A tüzelőberendezést környezetbarát módon rakom meg és gyújtom be. 
   
 6. A tüzelés során biztosítom a szükséges égéslevegőt.
   
 7. Gondoskodom otthonomban a megfelelő hőszigetelés kialakításáról.
   
 8. A tüzelőanyaggal takarékoskodom, a hőmérsékletet a takarékosság figyelembe vételével állítom be.
   
 9. Gondoskodom a tüzelőberendezés és a kémény rendszeres, szakember által történő felülvizsgálatáról és karbantartásáról.
 10.  Soha nem égetek hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.

http://www.futsokosankampany.hu/a-tuzeloberendezesekkel-kapcsolatosan-a-haztartasokat-is-erinto-jelenlegi-es-varhato-szigorodo-szabalyozas

Energiatakarékos és tiszta fűtés fával – tanácsok:http://www.futsokosankampany.hu/

TŰZIFÁT CSAK OKOSAN 10 PONTJA (NÉBIH , portal.nebih.gov.hu)

 • 1. Lehetőleg a nyár elején vegye meg tűzifáját! 
 • 2. Ha van elég helye és pénze, már az előző nyáron vegye meg tüzelőjét! 
 • 3. A kínált, de az Ön számára ismeretlen fafajú tüzelőnek nézzen utána, kérje szakember segítségét. 
 • 4. Ha teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja a megvett mennyiséget! 
 • 5. Ha tömegre vásárol tűzifát, figyeljen oda, hogy csak hitelesített mérlegen mért; mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján ki     állított számla birtokában fizessen. 
 • 6. Csak olyan számlaképes értékesítőtől vásároljon, aki/amely a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít. 
 • 7. Győződjön meg az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról és annak egységárát hasonlítsa össze más kereskedők által kínált hasonló termékek árával. 
 • 8. Takarással védje a tüzelőjét a csapadéktól, de oldalról hagyja szellőzni! 
 • 9. Ha száraz fával fűt, akár 30 %-ot is spórolhat, ami nagyon jó megtérülésnek számít! 
 • 10. Ha úgy érzi, vagy azt tapasztalja, hogy megtévesztés áldozata lett és az el     adó nem hajlandó egyeztetésre, ŐRIZZE MEG az eladótól kapott bizonylatokat és ÍRJA MEG panaszát a NÉBIH-nek (eutr@nebih.gov.hu), de javasolt értesíteni a fogyasztóvédelmi hatóságot is. 

5. Melegvíz-készítés, háztartási nagygépek

Konyhai, fürdőszobai energia- és víztakarékos tippek (sütés-főzés, mosás-mosogatás):

http://kislabnyom.hu/hir/fozes-es-etelek

http://kislabnyom.hu/kislabnyom-tippek-gyujtemenye

Összefoglalva:

Víztakarékosság a fürdőben: víztakarékos egykaros ill. légkeveréses csapfej vagy perlátor; zuhanyzás fürdés helyett; kis-és nagyöblítéses WC, csöpögő csap javítása, szürkevíz hasznosítás

Víztakarékosság a konyhában: vízmelegítés (bojler) 40-50 C-ra 60-80 C helyett, mosogatás álló/folyó vízben, áztatás

Energiatakarékosság a fürdőben: mosás: telepakolva vagy féltöltet programmal, modern mosószerek: már kevesebb kell és alacsonyabb hőmérsékleten hatnak, vízlágyító (mosószóda) vagy előáztatás segít; mosógép karbantartás: szűrőbetét tisztítás, ecetes átmosás. Vasalás: teregetéssel minimalizáljuk, ne nedves ruhát vasaljunk, a magasabb hőt igénylőket utoljára vasaljuk; fertőtlenít és energiatakarékos is a szabad levegőn-napon szárítás.

Energiatakarékosság a konyhában: 

 • sütés-főzés: ne főzzük agyon, inkább párolva vagy nyersen; edény és főzőlap mérete egyezzen; jó hővezetésű edények (üveg és kerámia inkább mikróba); kis lángon forraljuk; sütés-főzés végén használjuk ki a tartalékhőt; kuktával puhítással időt és energiát spórolhatunk.
 • A hőveszteség elkerülése érdekében főzéskor a lábasokra és fazekakra használjunk fedőt.
 • Sütéskor a sütő ajtaját ne nyissuk ki gyakran, ne szökjön ki a hő.
 • Tanulmányozzuk az élelmiszer-kilométerek, ökolábnyom, vízlábnyom fogalmakat a klímatudatos döntéshez.
 • Konyhai nagygépek: hűtőt kapcsoljuk ki ha több napra elmegyünk, hűvös helyen álljon/ne érje nap lehetőleg, rendszeres rácstakarítás, hűtőhőmérő, elég a +5C, fagyasztó: -18C, vizes/meleg ételt ne rakjunk be, hűtőben a fagyasztott ételek felengedése, hűtőszigetelés és (ön)leolvasztás; tartósítás a fagyasztó helyett vagy télen a kinti fagy kihasználása.